Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Gemiddelde leestijd 15 minuten

De basis van je website is de geschreven content. Daarom is het geen overbodige luxe om de meerwaarde van je content te bepalen. Ik merk in de praktijk dat veel gebruikers moeite hebben om met Google Analytics de conversiewaarde van de content te bepalen. Ik krijg onderstaande vraag namelijk regelmatig voorgeschoteld:

|Hoe bepaal ik nu de conversie per pagina?|

Daarom ga ik in deze blog stap-voor-stap met je de basisbeginselen bespreken om de conversiewaarde van je content te bepalen.

Deze basisbeginselen heb je namelijk nodig om de impact van je content op de eindresultaten te bepalen.

Met eindresultaten bedoel ik de doelen/KPI’s waarmee je het succes van je website kunt bepalen.

Dus niet het % gebruikers dat X minuten/pagina’s op je site actief is geweest, maar doelen die echt impact hebben op je bedrijfsresultaten. Onderstaand zijn enkele voorbeelden uit de praktijk:

 • Offerte aanvragen (leadgeneratie websites)
 • Bestellingen (webshops)
 • Proef/Betaalde abonnementen (blogs)
 • Advertentieinkomsten (blogs)

Deze basisbeginselen behandel ik van implementatie t/m de conversie optimalisatie van je website:

 1. De implementatie: must-have onderdelen om de meerwaarde van je content te kunnen bepalen;
 2. Content dashboard: do’s en dont’s voor een actiegericht content dashboard;
 3. Conversie optimalisatie van je content: must-have analyses.

Klaar om te starten met de belangrijkste implementatie onderdelen om de meerwaarde van je content te bepalen?

De implementatie: must-have onderdelen om de meerwaarde van je content te kunnen bepalen!

Bepaal de belangrijkste doelen op je website

Om de impact van je content te bepalen heb je doelen nodig. Doelen zijn namelijk het fundament van Google Analytics.

Zonder doelen ga je geen actiegerichte inzichten uit Google Analytics halen. Voor webshops en leadgeneratie websites is het niet zo heel ingewikkeld om je doelen te bepalen. (aanvragen/bestellingen)

Voor content websites (blogs/spellen) is dit iets ingewikkelder. Want hoe bepaal je nu het succes van je blog/spellen site?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je bedrijfsdoelstellingen – en strategie. Voorbeeld: ik gebruik onderstaande doelen om het succes van Digital Analisten te bepalen:

Indien je advertenties op je site plaatst (AdSense/AdExchange), is het natuurlijk ook geen overbodige luxe om de advertentie-omzet als KPI te gebruiken.

In deze tip leg ik stap-voor-stap uit hoe je doelen instelt.

Bepaal de belangrijkste gebeurtenissen op je site

Bovenstaande doelen zijn gericht op je eindresultaten. (exclusief doel 01)

Naast je eindresultaten wil je ook de gebeurtenissen (interacties) bepalen die impact hebben op je behaalde doelen. Gebeurtenissen zijn interacties die indirect impact hebben op je website resultaten. Onderstaande interacties gebruik ik voor deze blog:

Scrolldiepte meer dan 50% is vooral geschikt voor een blog, maar JS foutmeldingen en bekeken video’s zijn natuurlijk ook voor een leadgeneratie website/webshop zeer bruikbaar.

Tip: bepaal vóórdat je gebeurtenissen instelt, welke interacties op je website/webshop een indirecte impact hebben op je eindresultaten.

In deze tip leg ik uit hoe je actiegerichte gebeurtenissen bepaalt!

Bepaal de belangrijkste site onderdelen

Met de ingestelde doelen kun je nu de paginawaarde per pagina bepalen. Paginawaarde is de berekende statistiek om de bijdrage per pagina aan de eindresultaten (lees aanvragen/bestellingen) te bepalen.

Dat is natuurlijk een goede 1ste stap, maar veel websites beschikken over honderden of duizenden pagina’s. Hoe bepaal je nu de paginawaarde voor je belangrijkste site onderdelen? (menu-items)

Je kunt in Google Analytics met de functie inhoudsgroepen je belangrijkste pagina’s in inhoudsgroepen onderverdelen. Zo krijg je antwoord op de volgende vraag:

|Welke site onderdelen hebben nu echt impact op de conversie?|

In deze tip leg ik stap-voor-stap uit hoe je jouw belangrijkste site onderdelen bepaalt en als inhoudsgroep instelt.

 

Content dashboard : do’s en dont’s

Nu heb je doelen/gebeurtenissen en inhoudsgroepen ingericht om de waarde van je content te bepalen. Maar hoe vertaal je deze ingestelde doelen naar praktische informatie over je content resultaten?

Allereerst dien je de vragen te bepalen waarop je antwoord wilt krijgen. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van je website doelstellingen – en strategie.

Voorbeeld: ik wil antwoord krijgen op onderstaande vragen voor deze blog:

 1. Welke site onderdelen zijn verantwoordelijk voor de meeste gebruikers? (unieke paginaweergaven)
 2. Welke site onderdelen hebben de meeste impact op de eindresultaten? (paginawaarde)
 3. Welke site onderdelen zijn verantwoordelijk voor de meeste gebruikers die minimaal de helft van de blogs/tips gelezen hebben?

Je hebt in Google Analytics natuurlijk de beschikking over de standaard content rapportages:

 

Veel rapportage mogelijkheden hè?

Mijn advies is om deze zoveel mogelijk links te laten liggen. Het zijn namelijk standaard rapportages. Deze beantwoorden niet per definitie jouw vragen.

Mijn advies is om een aangepast dashboard te gebruiken om de impact van je content op de eindresultaten te bepalen.

Hoe krijg je nu een dashboard met antwoord op jouw content vragen?

De sleutel tot een actiegericht dashboard is keuzes maken. Dus niet alle interessante statistieken in één dashboard proppen, maar alleen de statistieken die echt impact hebben op de eindresultaten:

(klik op het dashboard voor een scherpere weergave)

Bovenstaand dashboard bestaat slechts uit 2 staafdiagrammen en 1 tabel. Daar is bewust voor gekozen, want gebruikersvolume (unieke paginaweergaven) en conversiewaarde (paginawaarde) bepalen de impact van je content op de eindresultaten.

De tabel scrolldiepte per site onderdeel is specifiek gericht op mijn blog. Voor een webshop kan bijvoorbeeld de conversiewaarde per ingetypte zoekopdracht praktische informatie opleveren.

Tip: communiceer altijd inzichten en actiepunten binnen je dashboard. Je wilt namelijk dat je directeur/manager niet alleen het dashboard bekijkt, maar op basis van je inzichten/adviezen beslissingen neemt om de conversie naar een hoger niveau te tillen!

Voorbeeld: de conversiewaarde vanuit de handleidingen zijn hoger dan vanuit de tips. Mijn advies is om niet maandelijks, maar 2x per maand de handleidingen per E-mail te versturen.

In deze tip leg ik stap-voor-stap uit hoe je dit dashboard instelt.

Conversie optimalisatie van je content: must-have analyses

Nu kun je eindelijk beginnen aan het echte werk: de optimalisatie van je content. Hoe start je hiermee?

Impact JS foutmeldingen op je conversie

Mijn advies is altijd te starten met de technische gezondheid van de website. Hoeveel JS foutmeldingen vinden er plaats op je website?

 

Vervolgens wil je natuurlijk weten welke impact dit heeft op je conversie:

In bovenstaand voorbeeld kun je zien dat de JS foutmeldingen wel degelijk een negatieve impact hebben op de conversiewaarde van de content!

Impact laadtijden op je conversie

Naast de JS foutmeldingen op je website, wil je ook de impact van de laadtijden op je conversiewaarde kunnen bepalen. |Wat was de ontwikkeling van je laadtijd in het afgelopen half jaar?|

Mijn advies is om de laadtijden altijd te combineren met je paginawaarde. Zo kun je namelijk de impact van een hogere laadtijd op de conversie gaan bepalen.

Vervolgens adviseer ik je om te kijken naar de laadtijden per site onderdeel. Welke site onderdelen zijn verantwoordelijk voor een hoger dan gemiddelde laadtijd?

Je ziet dat ik één statistiek heb toegevoegd aan dit rapport. (steekproef)

Dit zijn het aantal steekproeven waarin je laadtijd is bepaald.

57 steekproeven zijn natuurlijk zeer minimaal. Mijn advies is om minimaal 100 steekproeven aan te houden voordat je inzichten en actiepunten aan bovenstaande laadtijden gaat koppelen.

Welke site onderdelen hebben de meeste impact op je conversie?

Vervolgens ga je bepalen welke site onderdelen daadwerkelijk een impact hebben op je eindresultaat. Oftewel: |wat is de conversiewaarde per site onderdeel?|

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de tips verantwoordelijk zijn voor de meeste gebruikers. (unieke paginaweergaves)

De handleidingen hebben echter de meeste impact op het eindresultaat. Vervolgens kun je natuurlijk ook bekijken welke handleidingen/tips de meeste impact hebben gehad op het eindresultaat.

Ik klik in dit geval op tips:

Je ziet grote verschillen qua paginawaarde tussen de verschillende pagina’s (tips).

Bonus tip: bepaal ook de conversiewaarde van je landingspagina’s via je belangrijkste acquisitie kanalen, bijvoorbeeld vanuit E-mail:

 

Wat kun je met bovenstaande informatie?

 • Je kunt de JS foutmeldingen laten verhelpen, zodat je technische gezondheid van je website optimaal is. (lees hogere paginawaarde)
 • Je kunt je afvragen waarom de paginawaarde vanuit de handleidingen zoveel hoger is dan de tips en blogs. Dien je niet vaker een mailing te sturen gericht op je handleidingen?
 • Je kunt je afvragen waarom de tips gericht op AdWords/inhoudsgroepen zoveel beter scoren dan doelen en acquisitie dashboards.

Kortom: optimaliseer je content met de analyses mogelijkheden binnen Google Analytics

Via deze link kun je gebruik maken van bovenstaand inhoudsgroep rapport.

Afsluitende tips

Ik hoop dat je met bovenstaand stappenplan de (meer)waarde van je content kunt gaan bepalen. Afsluitend wil ik je nog enkele tips meegeven, zodat je met dit stappenplan direct van start kunt gaan:

 • Bepaal altijd vóóraf de vragen over je content waarop je antwoord wilt krijgen;
 • Gebruik vervolgens de doelen/gebeurtenissen en inhoudsgroepen om antwoord te kunnen krijgen op deze vragen;
 • Integreer je doelen/gebeurtenissen/inhoudsgroepen binnen je aangepaste dashboards/rapporten, zodat je jouw content data kunt vertalen naar concrete informatie;
 • Start met analyses gericht op de technische gezondheid van je website + conversiewaarde per site onderdeel. Met deze actiegerichte inzichten kun je direct actiepunten bepalen om de conversie naar een hoger niveau te tillen.

Veel succes met het bepalen van de (meer) waarde van jouw content!

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen met de content rapporten uit Google Analytics.

Kun je je vinden in bovenstaand stappenplan of hanteer je een alternatieve werkwijze om de impact van je content te bepalen met Google Analytics?

Ik lees jouw aanvullingen/feedback graag bij de reacties!

Heb je aanvullende vragen over het bepalen van de impact van je content op de eindresultaten?

Mail mij gerust: gerard@digitalanalisten.nl

Over Gerard Rathenau

Ik ben Gerard Rathenau en Digital Analist. Ik ben de oprichter van deze blog over Google Analytics. Begonnen bij PauwR online marketing als AdWords adviseur heb ik mijzelf ontwikkeld tot Digital Analist. Gericht op onderbouwde adviezen voor duurzame conversie optimalisatie. En workshops (1,5 dag) om (online) marketeers op weg te helpen inzichten uit Google Analytics te halen. Daarnaast ben ik schrijver van het 1ste Nederlandstalige handboek over Google Analytics. (2014) Sinds 2015 deel ik wekelijks mijn kennis over Google Analytics aan > 500 abonnees. Daarnaast schrijf ik 1x per maand een diepgaande blog op Digital Analisten. Vooral gericht op het halen van inzichten uit Google Analytics.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.