Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Gemiddelde leestijd 5 minuten

In deze blog behandel ik stap-voor-stap de basisbeginselen van actiegerichte dashboards.

In deze praktijkoefening gaan we deze basisbeginselen toepassen in de praktijk. Uit welke onderdelen bestaat een actiegericht dashboard met inzichten en actiepunten?

Cruciaal hierbij is om vóóraf je belangrijkste website KPI’s voor acquisitie/gebruikersgedrag en eindresultaten te bepalen. (inclusief doelstellingen)

Welke onderdelen mag je verwachten in deze praktijkoefening?

  1. Acquisitie: Wat is je SEO CTR voor je belangrijkste zoekwoorden?
  2. Gebruikersgedrag: Wat is de conversiewaarde voor je belangrijkste site onderdelen?
  3. Eindresultaten: Is de conversie van je belangrijkste doelen gestegen of gedaald?
  4. Inzichten en actiepunten: Waarom is je conversie gestegen of gedaald en hoe kun je deze conversie naar een hoger niveau tillen?

Klaar om te starten met de praktijkoefening?

Acquisitie: Wat is je SEO CTR?

Allereerst starten we met het acquisitie onderdeel van het dashboard. Voor iedere website is SEO een zeer belangrijk kanaal.

Daarom gaan we de SEO CTR voor je belangrijkste zoekwoorden bepalen in het dashboard:

Aan jou de oefening om bovenstaande scorekaart en tabel toe te voegen binnen je SEO dashboard. (tabblad 3)

Mijn advies is om je hierbij te richten op de zoekwoorden waarvoor je een top 3 positie wilt behalen.

Hoe score je in vergelijking met je doelstelling? Is de CTR van je belangrijkste zoekwoorden boven of beneden je doelstelling?

Eindresultaten: is je conversie gestegen of gedaald?

Nu gaan we kijken naar je KPI’s gericht op de eindresultaten, die je vertaald hebt naar Google Analytics doelen.

Voor onderstaande leadgeneratie website zijn dit brochure – en demo aanvragen:

Gebruik dit dashboard (tabblad 1) om jouw aanvragen/bestellingen te bekijken. Je hoeft alleen je eigen doelen toe te voegen binnen het dashboard.

Aan jou de oefening om de conversieontwikkeling van je website te bepalen. Is je conversie gestegen of gedaald in het afgelopen kwartaal in vergelijking met vorig jaar?

Welke kanalen hebben de meeste impact gehad op je conversie?

Gedrag: Wat is de conversiewaarde van je belangrijkste site onderdelen?

Vervolgens gaan we kijken naar het onderdeel gebruikersgedrag van je dashboard. Hiervoor dien je inhoudsgroepen in te stellen of de dimensie niveau 1 van paginapaden te gebruiken:

Aan jou de oefening om bovenstaand dashboard onderdeel (tabblad 2) te bekijken. Welke site onderdelen zijn verantwoordelijk voor de meeste gebruikers op de site?

Zijn dit ook de site onderdelen die de meeste impact hebben op de conversie?

Last but not least: je inzichten en actiepunten

Nu dien je nog één onderdeel toe te voegen aan je dashboard: een tekstblok met je inzichten en actiepunten.

Aan jou de oefening om nog eens kritisch de resultaten binnen je dashboard te bekijken. Waarom is je conversie gestegen of gedaald? En welke actiepunten kun je aan deze inzichten koppelen om je conversie naar een hoger niveau te tillen?

Afsluitende tip

Ik hoop dat je nu over een actiegericht dashboard beschikt met concrete inzichten en actiepunten om je conversie te verbeteren. Ik wil je nog één tip meegeven tot slot: evalueer periodiek (minimaal 1x per half jaar) de belangrijkste KPI’s in je dashboard. Website strategieën en dus ook KPI’s veranderen namelijk weleens!

Over Gerard Rathenau

Ik ben Gerard Rathenau en Digital Analist. Ik ben de oprichter van deze blog over Google Analytics. Begonnen bij PauwR online marketing als AdWords adviseur heb ik mijzelf ontwikkeld tot Digital Analist. Gericht op onderbouwde adviezen voor duurzame conversie optimalisatie. En workshops (1,5 dag) om (online) marketeers op weg te helpen inzichten uit Google Analytics te halen. Daarnaast ben ik schrijver van het 1ste Nederlandstalige handboek over Google Analytics. (2014) Sinds 2015 deel ik wekelijks mijn kennis over Google Analytics aan > 500 abonnees. Daarnaast schrijf ik 1x per maand een diepgaande blog op Digital Analisten. Vooral gericht op het halen van inzichten uit Google Analytics.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

Je kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.